AWG17.jpg
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΕΤΟΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
To βασικό πρόγραμμα φωτογραφικών σπουδών της σχολής FOCUS έχει ετήσια διάρκεια 550 διδακτικών ωρών και είναι δομημένο για να παρέχει σε σύντομο χρονικό διάστημα την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στους παρακάτω τομείς:

Τεχνική της φωτογραφικής λήψης 50 ωρες
(αναλογικής-ψηφιακής)
Περιλαμβάνει ανάλυση της δομής και λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής, τις βασικές αρχές της οπτικής, τον τρόπο λειτουργίας των φακών, καθώς και ενημέρωση για τα διάφορα είδη φωτογραφικών μηχανών.

Ασκήσεις και ανάπτυξη θεμάτων φωτογραφικών λήψεων 50 ωρες
Σειρά ασκήσεων που έχουν σκοπό:
α) την πρακτική εφαρμογή και εξάσκηση στη φωτογραφική λήψη.
β) την ανάπτυξη κριτηρίων που σχετίζονται με την αισθητική και τη θεματολογία της λήψης.

Ρεπορτάζ και φωτογραφία ντοκουμέντο 50 ωρες
Γνωριμία και ενημέρωση του σπουδαστή για το φωτογραφικό ρεπορτάζ και τη φωτογραφία ντοκουμέντο, μέσα από μια σειρά ασκήσεων.

Ψηφιακή φωτογραφία, επεξεργασία / διαχείριση αρχείου 100 ωρες       Εισαγωγή στη λήψη ψηφιακών φωτογραφιών, καθώς και στην επεξεργασία τους μέσω
προγραμμάτων. Πιο αναλυτικά, η ενότητα περιλαμβάνει:Ανάπτυξη της βασικής δομή της ψηφιακής φωτογραφίας.Επεξεργασία και διαχείριση της ψηφιακής φωτογραφίας στον υπολογιστή. Εκμάθηση και πρακτική εξάσκηση προγραμμάτων όπως Photoshop, Capture NX, Lightroom κ.α.

Ιστορία της σύγχρονης τέχνης και φωτογραφίας 100 ωρες
Θεωρητικό μάθημα στο οποίο, μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων και αναλύσεων, ο σπουδαστής αποκτά πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης και της φωτογραφίας. Οι αναφορές του μαθήματος, δεν περιορίζονται απλώς σε ιστορική καταγραφή αλλά σε μια ευρύτερη ανάλυση της φωτογραφίας και της θέσης της στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή.

Ψηφιακό studio - λειτουργία & οργάνωση 50 ωρες
εξοπλισμός, τεχνική μεγάλου φορμά:
Το ψηφιακό studio ερευνά τις βασικές αρχές και την πρακτική εξάσκηση της λειτουργίας των μηχανών μεγάλου φορμά (View Camera).
Ο σπουδαστής εξοικειώνεται με τη δομή και τη λειτουργία του φωτογραφικού studio, των φωτογραφικών μηχανών και των εξαρτημάτων τους, όπως φίλτρα, προεκτάσεις, φλας κλπ.

Κριτική και ανάπτυξη παρουσιάσεων 50 ωρες
Περιλαμβάνει την κριτική ανάλυση της τεχνικής και αισθητικής προσέγγισης του σπουδαστή, καθώς και την ανάπτυξη των τρόπων παρουσίασης και αιτιολόγησης των εργασιών του.

Βασική τεχνική του video και της video-art 100 ωρες
Παράλληλα με τη φωτογραφία, στη σχολή διδάσκονται οι βασικές δομές του video και της videoart. Αναλυτικότερα, διδάσκονται η λειτουργία και οι δυνατότητες της βιντεοκάμερας, η τεχνική του μοντάζ και της ηχοληψίας, η ψηφιακή επεξεργασία του video καθώς και οι βασικές αρχές της κινηματογραφικής θεωρίας και παραγωγής.

Φωτογραφία Μόδας & Πορτρέτου 50 ωρες
Δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους και εμπορικούς τομείς της φωτογραφίας αναπτύσσονται ξεχωριστά στο πρόγραμμα της Focus, σε συνεργασία με επαγγελματίες απο αλληλένδετους κλάδους (modelling, styling, maquillage κλπ) και τη συμπληρωματική καθοδήγηση καθιερωμένων φωτογράφων του είδους, ώστε οι σπουδαστές να αποκτήσουν εμπειρία και εκ των έσω γνώση του αντικειμένου.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων του πρώτου έτους της σχολής,ο σπουδαστής, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα δεύτερο προαιρετικό  έτος,450 όρων.
Στόχος, του έτους αυτού είναι η πιο εξειδικευμένη προσέγγιση, του σπουδαστή πάνω σε τομείς όπως το ρεπορτάζ, η φωτογραφία studio, η φωτογραφία μόδας, η ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, το video και η καλλιτεχνική φωτογραφία.
Κάθε σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τους τομείς που τον ενδιαφέρουν, να εξασκηθεί πάνω σε αυτούς και τέλος, να δημιουργήσει και να παρουσιάσει το προσωπικό του ντοσιέ εργασίας\ (Portfolio), με διαρκή παρακολούθηση και καθοδήγηση από τους επιβλέποντες καθηγητές, οι οποίοι τον βοηθούν στην εξέλιξή και προετοιμασία του ατομικού του project. Οι συναντήσεις – μαθήματα, γίνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα και περιλαμβάνουν διαλέξεις, παρουσιάσεις και επισκέψεις σε επαγγελματίες του χώρου και καλλιτέχνες. Οι σπουδαστές του δεύτερου έτους έχουν στη διάθεσή τους, τον εξοπλισμό της σχολής όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες, εκτός των ωρών που σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα η αντίστοιχη μονάδα χρησιμοποιείται από κάποιο άλλο τμήμα.

Προϋποθέσεις παρακολούθησης – Διαδικασία εγγραφής
Ο σπουδαστής που επιθυμεί να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών οφείλει να ενημερώσει τη σχολή έως τα μέσα Ιουνίου, εφόσον έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρώτο έτος. Στη συνέχεια, περνά από συνέντευξη στην οποία καλείται να αναπτύξει το αντικείμενο της μελλοντικής του εργασίας, αξιολογείται και ενημερώνεται για το αν έγινε δεκτός, έως τα μέσα Ιουλίου.

KΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
H σχολική χρονιά διαρκεί από τις 15 Οκτωβρίου έως το μέσα Ιουνιου με ενδιάμεσες
δεκαπενθήμερες διακοπές στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα.
Oι παραδόσεις των μαθημάτων γίνονται 5 φορές την εβδομάδα κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, από τις 10:00πμ έως τις 2:00μμ.
H φοίτηση στη σχολή είναι υποχρεωτική. O σπουδαστής οφείλει να είναι παρών στις παραδόσεις των μαθημάτων και εργαστηρίων. O αριθμός των απουσιών του δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ημερήσιες απουσίες καθ’όλη τη σχολική χρονιά.
Ο σπουδαστής οφείλει να περάσει με επιτυχία τις θεωρητικές εξετάσεις στη μέση και το τέλος της σχολικής χρονιάς, με την προϋπόθεση ότι υπήρξε συνεπής στις παραδόσεις και παρουσιάσεις των εργασιών που του ανατέθηκαν κατά την διάρκεια των διαλέξεων. Oι ημερομηνίες των παραδόσεων και των παρουσιάσεων καθορίζονται στο ημερήσιο πρόγραμμα με την έναρξη των μαθημάτων. H σχολή παρέχει πλήρη σειρά σημειώσεων της διδακτέας ύλης, τις απαραίτητες επισκέψεις σε επαγγελματικά φωτογραφικά εργαστήρια, ειδικές παρουσιάσεις από αντιπροσώπους φωτογραφικών ειδών, καθώς και συναντήσεις – παρουσιάσεις απο φωτογράφους-επισκέπτες.
H εγγραφή νέων σπουδαστών στο εντατικό τμήμα είναι ελεύθερη.